شناسهٔ خبر: 17725 - سرویس جاده‌ای
نسخه قابل چاپ

معاون وزیر راه و شهرسازی خبر داد:

بهره‌برداری همزمان از ۳۸ مجتمع خدماتی ـ رفاهی در ۱۳ استان/ وجود ۶۰۰ مجتمع خدماتی ـ رفاهی فعال در راه‌های کشور

نشست رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای از بهره‌برداری همزمان از ۳۸ مجتمع خدماتی – رفاهی در ۱۳ استان خبر داد و گفت: در حال حاضر جمعاً ۶۰۰ مجتمع خدماتی - رفاهی در کشور فعالیت می‌کنند و ۳۴۸ مجتمع در حال احداث است و موافقت اصولی ۵۲۵ مجتمع خدماتی رفاهی دیگر انجام شده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی٬ مراسم افتتاح همزمان ۳۸ مجتمع خدماتی – رفاهی عصر امروز سه‌شنبه  ۱۳ بهمن به صورت ویدئو کنفرانس در سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای برگزار شد. این مجتمع‌های خدماتی - رفاهی با اعتباری بالغ بر ۱۴۰ میلیارد تومان در ۱۳ استان کشور احداث شده‌اند.

داود کشاورزیان در این مراسم با بیان اینکه در حال حاضر جمعاً ۶۰۰ مجتمع خدماتی - رفاهی در کشور فعالیت می‌کنند گفت: ۳۴۸ مجتمع در حال احداث است و موافقت اصولی ساخت ۵۲۵ مجتمع خدماتی رفاهی دیگر انجام شده است.

وی با یادآوری اینکه ۶۱ مجتمع خدماتی - رفاهی در آزادراه‌های کشور در حال بهره‌برداری است، گفت: همچنین ۲۳۱ مجتمع خدماتی - رفاهی در بزرگراه‌ها فعالیت می‌‌کند.‌ بازنگری در ضوابط سازمان راهداری درباره احداث مجتمع‌های خدماتی - رفاهی انجام شد تا برای جذب سرمایه‌گذار شرایط تسهیل شود.

مجتمع‌های خدماتی-رفاهی حداقل باید ۳ کیلومتر باهم فاصله داشته باشند

رئیس سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای درباره جانمایی ساخت مجتمع‌های خدماتی - رفاهی گفت: تنها محدودیتی که برای سرمایه‌گذاران وجود دارد این است که فقط این مجتمع‌ها باید در فاصله بیش از سه کیلومتری از هم قرار داشته باشند ضمن اینکه طرح تفصیلی همه استان‌ها در حال تهیه است که ۱۹ استان تهیه شده و ۵۴ درصد راه‌های کشور پیمایش شدند و طبق استانداردها برنامه‌ریزی داریم هر ۵۰ کیلومتر یک مجتمع خدماتی - رفاهی در محورهای مواصلاتی کشور ساخته شود.

کشاورزیان با یادآورری اینکه ۹ میلیارد تومان اعتبارات دولتی و ۱.۲ میلیارد تومان تسهیلات بانک‌های عامل برای بهره‌برداری از این پروژه‌ها به بخش خصوصی پرداخت شده است٬ اظهار کرد: در این ۳۸ مجتمع خدماتی - رفاهی افتتاح شده ۱۳۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده است.

رئیس سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای تسهیل شرایط  را دلیل انگیزه‌ یافتن بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این مجتمع‌های خدماتی - رفاهی دانست و گفت: سازمان راهداری بررسی می‌کند که در کدام یک از محورهای مواصلاتی کشور کمبود مجتمع خدماتی - رفاهی وجود دارد و اگر استقبالی از سوی سرمایه‌گذاران صورت نمی‌گیرد دلیل این استقبال باید بررسی شود تا شرایط حضور سرمایه‌گذاران تسهیل شود.

کشاورزیان با بیان اینکه بازنگری جدی در قانون احداث مجتمع‌های خدماتی - رفاهی صورت گرفته است، گفت:‌ در این ۳۸ مجتمع ۱۴۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری انجام شده که این نرخ سرمایه‌گذاری شده بدون احتساب قیمت زمین است. یکی از مهم‌ترین نیازمندی‌های کاربران جاده سرویس بهداشتی و از استانداران در خواست کرده‌ایم که کمیته‌ای در این باره تشکیل دهند تا وضعیت خدمات‌دهی سرویس‌های بهداشتی و البته نمازخانه‌ها در مجموعه‌های بین‌راهی بررسی شود و اگر در این باره کمبود وجود دارد به آنها مهلت دهند ظرف چند ماه این کمبود را جبران کنند.

معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: ‌این ۳۸ مجتمع‌ خدماتی - رفاهی در استان‌های خوزستان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، فارس، قزوین، قم، کرمان، کرمانشاه، لرستان، مرکزی و هرمزگان است. تاکنون امکان نظارت بر مجتمع‌های خدماتی - رفاهی وجود نداشت اما اخیراً با اصلاح آیین‌نامه سازمان راهداری بر عملکرد مجموعه‌های خدماتی - رفاهی نظارت می‌کند.

وی درباره مشوق‌های سازمان راهداری برای جذب سرمایه‌گذار در توسعه مجتمع‌های خدماتی - رفاهی توضیح داد:‌ تا پیش از این ورودی و خروجی این مجتمع‌های خدماتی - رفاهی را سازمان راهداری می‌ساخت و در مسیرهایی که انگیزه برای ورود سرمایه‌گذاران وجود نداشت مشوق‌هایی ارائه می‌شد. به هر حال ما از حضور سرمایه‌گذاران برای ساخت مجتمع‌های زنجیره‌ای استقبال می‌کنیم و امیدواریم در سال آینده شاهد افتتاح مجتمع‌های زنجیره‌ای در کشور باشیم.

ظرفیت تولیدات ناوگان داخلی پاسخگوی نیاز کشور است

معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص توافقاتی که به تازگی در فرانسه برای ورود وسایل حمل و نقل عمومی انجام شده است، اظهار کرد: ما در زمینه نوسازی ناوگان بهره‌بردار هستیم و موضوع تولید و واردات به وزارت صنعت مربوط است.

رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای با بیان اینکه ظرفیت تولیدات ناوگان داخلی پاسخگوی نیاز کشور بوده و ترجیح ما نیز استفاده از تولیدات داخلی است ادامه داد: شرکت‌های زیادی در داخل کشور برای تولید کامیون و اتوبوس سرمایه‌گذاری کردند و حتی با برندهای اروپایی که این وسایل را تولید می‌کردند نیز صحبت شد که به دلیل تحریم‌ها مشکلاتی به‌وجود آمد اما پس از تحریم به‌طور حتم فرصت برای حضور برندهای اروپایی برای تولید داخل فراهم می‌شود.

کشاورزیان با بیان اینکه حتی در برخی از سال‌ها تولید ۴۷ هزار دستگاه ناوگان باری و ۲ هزار دستگاه اتوبوس را داخل کشور داشتیم، ادامه داد: نیاز کشور از طریق تولید داخل تامین می‌شود اما منعی هم برای واردات نداریم./

نظر شما